Sverige ett festivalland

festival musik

I Sverige har vi ett stort antal festivaler av olika slag. När det gäller just musikfestivaler anordnas det runt ett hundratal festivaler per år. Allt från country till rena housefestivaler. Det finns alltså något för alla i Sverige och det är sällan vi behöver åka utomlands för att kunna gå på  festival med en specifik musikgenre. Sedan har vi några mer allmänna festivaler där alla sorters artister och musikgenres finns.

Största rock- och housefestivalerna

Som tidigare nämnt har vi några stora festivaler i Sverige. Hårdrocken är fortfarande stark här och därför har vi flera festivaler i den genren.

Rockfestivaler:

  • Sweden Rock Festival – SRF som sedan 90-talet anordnas varje år i Norje, Blekinge. Festivalen hålls i 3-4 dagar och är en bredare rockfestival med stort urval av artister och band. Band som spelat på festivalen är bland annat ZZ top, Kiss och Twisted Sister.
  • Getaway Rock Festival – festivalen i Gävle som är en lite yngre, med sin start 2010 och som har vuxit och blivit en av de större rockfestivalerna i Sverige. Musikinriktningen på Getaway är åt det hårdare hållet och Megadeth, Motörhead och Vader. Festivalen tog dock en paus 2016.
  • Metaltown, en stor festival i Göteborg som har lockat många stora artister men som har haft den ganska tufft. I år ska de vara tillbaka men då inomhus. Marilyn Manson, Cradle of Filth och Slipknot är bara ett axplock av de band som spelat på festivalen.

På senare år har indie- och housemusiken blivit stor i Sverige. Med flera duktiga artister från Sverige inom genren var det givet att nya festivaler med temat housemusik skulle dyka upp.

House- och Indiefestivaler

  • Summerburts, Sveriges största housefestival som finns i Stockholm och Göteborg. Artister som Icona Pop, Alesso, David Guetta och Tiestö har alla varit inslag i denna musikfest.
  • Emmaboda, en festival i Småland där inriktningen har varit indie länge. Men nu kombineras med elektronisk house.
  • Skankaloss, en liten indiefestival i Gagnef.