Som en karusell

Hästkarusell

De flesta har nog känt det, det där pirret i magtrakten, när det går fort eller är lite läskigt. Just så skulle man kunna beskriva hur det känns att åka en karusell. Att utsätta sig för de krafter som många gånger styr en karusell för att få det där pirret är att lyssna till sitt behov av att få en adrenalinkick. Det finns mer eller mindre extrema fall där människor söker adrenalin och karusell måste vara den mildare. Det finns gott om nöjesparker att besöka, vare sig det är ett mobilt tivoli eller fast så har de sin charm att gå på nöjesparker och tivolin.

Tivolin i Sverige

I Sverige har vi två stora tivolin, dessa är:

  • Gröna Lund, det äldsta tivolit som byggdes och öppnade runt 1880, belägen i centrala Stockholm och närmare bestämt på Djurgården. Ta Djurgårdsfärjan över, gå eller åka kollektivt till nöjesparken, Nöjesparken ligger alldeles vid vattnet och har något för alla åldrar. På sommaren är det också musikunderhållning på stora scenen, bland annat har Lady Gaga och Bob Marley spelat där, det senare gav ett publikrekord.
  • Liseberg, Sveriges största tivoli både till yta och besökare. Öppnades 1923 och har vuxit sig nästintill gigantiskt med sina 17 hektar och har närmare 40 åkattraktioner. Liseberg har också haft artister på sin stora scen men inte alls i samma kaliber som Gröna Lund.

Mobila tivolin i Sverige

  • Axels tivoli, en av de största mobila och kringresande tivolin i Sverige. Ägs av tre bröder där två av bröderna har ett antal tivolikaravan som de sköter, den tredje brodern sköter den fasta punkten för verksamheten Halmstad nöjespark. Tivolit har sedan det grundades av Axel Andreasson  1923 åkt land och rike runt och även Sverige med omnejd.
  • Erikssons tivoli, ett mindre tivoli som har sin plats i Dalarna. Belägen mellan Borlänge och Falun så åker de oftast till evenemang som Rättviks marknad och andra lokala marknadsplatser.